Turgut Yasalar

Bio

1956’da Bursa’da doğdu. Annesi terzi, babası kunduracıydı.İki aylıkken İstanbul’a taşındılar.Tarihi Sur içinde, Edirnekapı, Karagümrük, Yedikule, Samatya, Kocamustafapaşa’da büyüdü. On yedi yaşına geldiğinde Ortaköy’e taşındılar ve burada otuz beş yıl yaşadı, sonunda oradan kaçtı.

Dört yaşındayken burnuna çıkçıt soktu, ateşi çıktı, hastaneye götürecekler, sokağa çıkma yasağıyla karşılaştılar. 27 Mayıs darbesi olmuştu. İlkokuldayken kırmızı kurdeleyi ilk o taktı.

Mümtaz öğretmeni annesineDarüşşafaka’dan söz etti. İlkokulu bitirince devlet parasız, Darüşşafaka, Arifiye Öğretmen Okulu sınavlarına girdi, hepsini kazandı ama Darüşşafaka tercih edildi.

Ve fakat 12 Mart sonrası lise ikiye giderken bir grup arkadaşıyla sahaflardan sol kitaplar aldı; bu onun kaderini değiştirdi. On dört arkadaşıyla birlikte okuldan atıldı. Bir daha da okula gitmedi, liseyi bile bitirmedi.

Zaten on yaşından beri her yaz çalışırdı, o yaz da Büyük Tarabya Oteli’nde santral memuru oldu, ilk sigortalı işiydi. Yıl 1975. Bir yıl sonra Ayrıntılı Haber adlı günlük bir gazetenin dış haberler servisinde çevirmen oldu. O sıra Türkiye Sosyalist İşçi Partisi üyesi olmuş, Osman Saffet Arolat, Oya Baydar, Aydın Engin’le tanışmıştı. onların kurduğu İSTA Haber Ajansı’nda muhabirliğe başladı. Solcu olduğu için okumaya başlamıştı ama yazmayı orada öğrendi.

Gerçekte sinemacı olmak istiyordu. Lisedeyken on dakikalık bir kısa film çekti, ilk hayal kırıklığını yaşadı; film maalesef kayıp.

Derken er olarak askere gitti. Döndüğünde Politika Gazetesinde çalışmaya başladı. Gazeteciliği sevdi. Politika sıkıyönetim tarafından kapatıldı. Bir naylon gazetede, ardından Milliyet Gazetesinde çalışmaya başladı. Gazeteci olarak parlak bir kariyer yapacağını düşünürken Kasım 1981’de TKP üyeliğinden tutuklandı.

Yirmi altı ay cezaevinde yattı. 1983’ü 84’e bağlayan yılbaşı öncesi tahliye oldu. Gazeteciliğe devam etmek istedi, iş bulamadı uzun süre. Cezaevinden arkadaşlarıyla Mat Yapım adıyla bir reklam ajansı işine girişti, altı ayda mat oldu. Tekrar Bab-ı Ali’ye döndü, bir süre Dünya Gazetesinde editörlük yaptı, fakat gazetecilikle yaptığı evlilik bitmişti.

İş aramaya başladı. Sonunda İzmir Tolga ve Ali Taran’ın ortak olduğu Birleşik Reklamcılık’a metin yazarı olarak girdi. Fakat kısa bir sürede her şeyi yapmaya başladı. Derken reklam filmleri setini gördü, lise aşkı depreşti. Bir yıl sonra reklamcılığı terk etti; halbuki patronları onu sevmişti.

Yeni patronu Tunca Yönder’di; daha üç günlükken onu çekime gönderdi. Hiç bir şey bilmiyordu, idare etti o gün. Güya Yönder’in asistanıydı ama birden kendini denizde buldu, reklam çekti, tanıtım filmi çekti. Ve ilk senaryosunu yazdı: Ayaşlı ve Kiracıları. Memduh Şevket Esendal’ın eseri TRT’de 6 bölümlük bir mini dizi olarak yayımlandı.

Bir ara sinema dergileri çıkardı: Sinema Gazetesi ve Aylık Antrakt Sinema Dergisi.

Film Yönetmenleri Derneği ve Senaryo Yazarları Derneği yönetim kurullarında bulundu, Sinema Yazarları Derneği’nin kuruculuğunu yaptı.

Filmler, diziler yazdı, çekti. Çokça iflas etti… İstanbul’dan kaçtı, Küçükkuyu’ya gönüllü sürgün gitti. Şu aralar Bodrum’da yaşıyor, daha çok okuyor, yazıyor. Belki bir kitap bile yayınlar…

Turgut Yasalar

Ben

Ben, Turgut Yasalar… Çok eskiden bir gün biri sordu, ne iş yaparsın? Gazeteciyim, dedim. Nerede satıyorsun, dedi. Çok eskiden bir gün biri sordu, ne iş yaparsın? Reklamcıyım, dedim, tabelacı sandı. Çok eskiden bir gün biri sordu, ne iş yaparsın? Sinemacıyım, dedim. Hangi sinemada, diye sordu… Yok senaristim, yönetmenim, dedim. Aaa, beni de oynatsana, dedi. Oynatmaya az kaldı, İstanbul’dan kaçtım. Şimdi biri sorarsa, emekliyim, diyorum, acıyarak bakıyor.

Turgut Yasalar

Filmografi

Yönetmen olarak

Dönmeyenler (2009-2010) Belgesel
Şeytanın Pabucu (2008) Film
Ölüm Çiçekleri-Saraybosna (2008) TV dizisi
1 Mayıs İlk Dileğimiz (2007) Belgesel
Sis ve Gece (2007) Film
Lise Defteri (2004) TV dizisi
Koltuk Sevdası (2001) TV dizisi
Nisan Yağmuru (2001) TV dizisi
Can Dostum (1999) TV filmi
Leoparın Kuyruğu (1998) Film
Çılgın Bediş (1996) TV dizisi

Yapımcı olarak

Sis ve Gece (2007) Film
Leoparın Kuyruğu (1998) Film

Senaryo yazarı olarak

Sis ve Gece (2007) Film
Şeytan Ayrıntıda Gizlidir (2004) TV dizisi
Leoparın Kuyruğu (1998) Film
Ayaşlı ve Kiracıları (1989) Mini TV dizisi

Oyuncu olarak

Şellale (2001) Film
Kanunun Ötesinde (1992) TV Dizisi

Süpervizör olarak

Sümela’nın Şifresi: Temel (2011) Film
Moskova’nın Şifresi: Temel (2012) Film

Turgut Yasalar

Ödüllerim

1994 Sergüzeş-i Darbe-i Hükümet adlı senaryo ile En İyi Senaryo Ödülü.
35. Antalya Film Festivali’nde Leoparın Kuyruğu filmi ile “En İyi Senaryo Ödülü”

TURGUT YASALAR

Fotoğraflarım

  • İnanmayacaksınız ama uzun saçlının da adı Turgutmuş…

    Kahire 2009

  • Bin Ladin tişörtlü pazarcı

    Manila 2010

  • Filipinler’in başkenti Manila’da böyle poz veriliyor.

    Manila 2010

TURGUT YASALAR

Blog

Kasım 12, 2018

TÜYAP Kitap Fuarı’nda 18 Kasım Pazar günü saat 14.00’de Karakarga Standında imza günüm var. Tüm dostlarımı beklerim.

Ağustos 21, 2018

Zeynep Ünal’la “Aşkımızın Üzerine Yağmur Yağıyordu” adlı programda kitap üzerine söyleştik. Saat:15.00 Açık Radyo 94.9. İstanbul dışında web üzerinde dinlenebilir.

Haziran 27, 2018

. İlk kitabım “Ben Bir Dahiyim Ama Henüz İlk Filmimi Çekmedim” bugünden itibaren kitapçılarda. İlk filmim Leoparın Kuyruğu ile başlayarak Serdar Akar’ın Gemide’yi, Kudret Sabancı’nın Laleli’de Bir Azize’yi, Ümit Ünal’ın 9’u, Handan İpekçi’nin Babam Askerde’yi, Mustafa Altıoklar’ın Denize Hançer Düştü’yü, Yüksel Aksu’nun Dondurmam Gaymak’ı Hüseyin Karabey’in Gitmek’i, Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın İki Dil Bir Bavul’u, […]

Ocak 07, 2017

Kasım ayının son günlerindeyiz, kış kapıda; önümüzdeki hafta yağışlı ve soğuk geçecek. Bugün belki de son ılıman ve güneşli günlerden biri olacak.

Ocak 07, 2017

  İstanbul’da doğmadım ben, iki aylıkken gelmişiz bu kente. İlkin Zeytinburnu’nda tek göz bir odaya, babama ortaklık teklif eden bir adamın evine taşınmışız.

Turgut Yasalar

İletişim